
Optakt – VM i landevejscykling 2020
Efter en del usikkerhed blev det besluttet, at dette års VM i landevejscykling skal køres i den italienske by Imola. Løbet skulle oprindeligt være kørt i Schweiz, men landet indførte restriktioner, som gjorde det mululigt at afholdet VM der.
I Imola vil der være start og mål på den berømte racerbane Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, hvor Ferrari-teamet fra Formel 1 har hjemme.
VM køres fra torsdag den 24. september til søndag den 27. Her skal der køres enkeltstart og linjeløb for herrer og kvinder. Ungdomsklasserne har ikke VM i år.
Vi vil her gennemgå favoritterne til de forskellige løb samt fortælle om de danske rytteres chancer.
24. september – kvindernes VM i enkeltstart
Enkeltstartsruten er den samme for herrer og kvinder. Den er 31,7 kilometer lang og indeholder et par mindre stigninger, men de er ingenting sammenlignet med ruten for linjeløbet. Derfor er specialisterne stadig favoritter.
Hos kvinderne er den tidligere verdensmester i enkeltstart Annemiek van Vleuten desværre blevet tvunget til at melde fra på grund af et brækket håndled. Holland har dog den luksus, at man har været i stand til at erstatte hende med verdensmesteren fra 2013 Ellen van Dijk. Hun blev nummer tre ved sit seneste VM i 2018.
Hollands anden kvinde til start er superstjernen Anna van der Breggen, som måske kører sit sidste VM. Hun går nemlig efter planen på pension efter OL i Tokyo til næste sommer. Hun deltog også ved VM i enkeltstart sidste år, hvor hun vandt sølv.
Van der Breggen blev ved den lejlighed slået med intet mindre end et minut og 32 sekunder af amerikanske Chloe Dygert-Owen. Det er værd at bemærke, at den 23-årige Dygert-Owen endnu ikke har kørt ét eneste UCI-løb i år. Det til trods er hun stadig storfavorit til igen at løbe med sejren, mens det ligner van Dijk og van der Breggen på de efterfølgende podiepladser.
Danmark er repæsenteret ved Emma Cecilie Norsgaard og Pernille Mathiesen. Norsgaard viste tilbage i august, at hun er i god form med en sejre ved de danske mesterskaber i linjeløb og en tredjeplads ved U23 europamesterskaberne i linjeløb. Hun får selskab af Pernille Mathiesen, som sidste år blev nummer 18 ved VM i enkeltstart i Yorkshire. Ingen af danskerne er blandt favoritterne.
25. september – Herrernes VM i enkeltstart
Herrernes enkeltstart skal som nævt køres på samme rute som kvindernes. Her er den store favorit Filippo Ganna, som er på hjemmebane. Italieneren var direkte skræmmende på den afsluttende enkeltstart i Tirreno-Adriatico. Her satte han rekord på ruten og vandt med hele 18 sekunder til Victor Campenaerts på den blot 10,1 kilometer lange rute. Ganna vandt bronze sidste år.
Gannas største rival må ventes at blive den forsvarende verdensmester Rohan Dennis. Gannas holdkammerat fra Ineos har vundet VM i enkeltstart de sidste to gange. Han var dog også en af dem, som fik køretur af Ganna i Tirreno-Adriatico, så han skal hæve niveaut, hvis han skal have sit hattrick i år.
Den nye europamester i enkeltstart Stefan Küng er også til start for Schweiz. Küng er en af de ryttere, som kommer til VM efter at have kørt Touren. Det er dog værd at bemærke, at han udgik efter 16. etape netop for at spare sig til VM. Han bedste resultat er en tiendeplads fra sidste år, hvor han sluttede to minutter og 47 sekunder efter Dennis.
Jumbo-Visma-rytterne og danskerne
Tom Dumoulin og Wout van Aert imponerede begge stort under Touren, hvor de sammen kørte for det skræmmende Jumbo-Visma-hold. Nu stiller de op for henholdsvis Holland og Belgien. Dumoulin viste mærkbar fremgang under Touren og blev nummer to på løbets enkeltstart. Han var naturligvis også verdensmester i disciplinen i 2017.
Wout van Aert imponerede alt og alle under Touren, hvor han vandt to etaper og udførte et enormt stykke arbejde for Primoz Roglic. På den ekstremt hårde enkeltstart blev han nummer fire. Spørgsmålet er, hvor mange kræfter 26-årige van Aert har tilbage.
Ryttere som Remi Cavagna (Frankrig), Victor Campenaerts (Belgien), Patrick Bevin (New Zealand), Geriant Thomas (Storbritannien og Jos van Emden (Holland) kan også alle kæmpe med om podiet, hvis alt flasker sig.
Den er repræsenteret ved Kasper Asgreen og Mikkel Bjerg. Asgreen kørte Tour og Bjerg var med i Tirren-Adriatico. Asgreen kørte VM med eliten sidste år, hvor han blev nummer 17 på enkeltstarten, mens Bjerg vandt sit trejde VM i U23-klassen. Hvis en af dem kan køre i top ti, vil det være et godt resultat for Danmark.
Ruten for VM 2020s linjeløb

Linjeløbets rundstrækning er også den samme for herrerne og kvinderne. Den er 28,8 kilometer lang med start og mål på racerbanen. Kvinderne skal ud på fem omgange, hvilket bringer deres løb op på 144 kilometer.
Der kommer to hårde stinginger. Mazzolano kommer efter 6 kilometer. Den er 2,7 kilometer lang og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,1. Den første kilometer er hårdest. Her stiger den med 9,6 procent i snit, og der er et stykke med 13 procent.
Cima Galisterna kommer efter 14,6 kilometer. Hvis man skal udrette noget på denne, er det på midten af stigningen, at man skal slå til. Her stiger 1,4 kilometeter af de 2,7 med 10,6 procent i snit. Her rammer de desuden et stykke med 14 procent.
26. september – kvindernes VM i linjeløb
Hos kvinderne er Holland som altid favoritter. Deres hold består udelukkende af stjerner. De mangler Van Vleuten, men de har stadig van der Breggen, van Dijk, Marianne Vos, Demi Vollering og flere til. Italien er også altid en magtfaktor ved VM. Deres største vinderkandidat er Elisa Longo Borghini.
Blandt øvrige ryttere som man skal holde øje med er Lizzie Deignan (Storbritannien), Audrey Cordon-Ragot (Frankrig), Christine Majerus (Luxembourg, Kasia Niewiadoma (Polen), Ashleigh Moolman (Sydafrika), Mavi García (Spanien) og naturligvis amerikanerne, som blandt andre har Chloe Dygert-Owen, Amber Neben og Roryn Rivera med.
Danmark kommer med seks ryttere. Det er verdensmesteren fra 2016, Amalie Dideriksen, Birgitte Krogsgaard, Julie Leth, Pernille Mathiesen, Emma Cecilie Norsgaard og Cecilie Uttrup Ludwig.
Cecilie Uttrup Ludwig har gode chancer for at levere et godt resultat og reele medaljechancer. Hun er netop blevet nummer fire i kvindernes Giro d’Italia (Giro Rosa), hvor hun også vandt bjergtrøjen. Hun har dog ikke haft det store held ved tidligere verdensmesterskaber, men ruten passer hende godt i år, så man kan med rette håbe på et godt resultat fra hendes side.
27. september – herrernes VM i linjeløb
Herrerne kører som nævnt samme rute som kvinderne. De kører dog ni runder og dermed i alt 259,2 kilometer. Som tilfældet også bliver det med kvindernes løb, vil der være hold med forskellige dagsordner. Nogle vil gøre løbet hårdt, mens andre håber på en spurt i en større gruppe. Med stigningerne på denne rute er det mest sandsynlige dog, at en mindre gruppe kommer til mål sammen.
Den store favorit i alle scenarier er Wout van Aert, der som nævnt var yderst imponerende i Touren, hvor han kunne det hele. Derfor bliver han farlig her. Her både blandt de bedste når det går opad, han er samtidig blandt feltets absolut hurtigste. Det belgiske hold er desuden blandt løbets stærkeste. Det indeholder også stjerner som Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven og Tiesj Benoot.
Frankrigs Julian Alaphilippe er også en mand, som går benhårdt efter at vinde VM. Han bedste resultat ved VM er en ottendeplads fra VM 2018 i Innsbruck. Hans vigtigste folk bliver Guillaume Martin, Valentin Madouas og Kenny Elissonde. Franksmændende skal bruge et hådt løb, så Alaphilippe kan komme væk fra feltets hurtigste ryttere. Der er dog tvivl omkring hans form. Alaphilippe så meget mærket ud gennem Tourens sidste uge, hvor han havde svært ved at følge konkurrenterne.
Slovenien er interessant nok til start med Tourens nummer et og to – Tadej Pogacar og Primoz Roglic. Det skal blive interessant at se, hvordan samarbejdet mellem de to bliver. Umiddelbart ligger rutten bedst til Roglic, som bør være hurtigst af de to, men det er aldrig til at vide på over 250 kilometer.
Blandt de helt store favoritter finde vi også danske Jakob Fuglsang. Fuglsang har de sidste par år vist sin styrke i lange løb som dette. Sidste år vandt han eksempelvis Liege-Bastogne-Liege og i år Lombardiet Rundt. Fuglsang kørte fornuftigt i Tirreno-Adriatico og planen er, at han skal toppe til Giroen, som starter om en måned.
Danskerne og outsidere
De øvrige syv danske ryttere er: Niklas, Jonas Gregaard, Jesper Hansen, Mikkel Honoré, Christopher Juul-Jensen, Casper Pedersen og Michael Valgren. Valgren blev nummer seks ved sidste års VM i Yorkshire, så man kan håbe, at han igen har timet formen perfekt til VM.
Skulle det stik modforventning ende i en større spurt, er Casper Pedersen den hurtigste af danskerne. Den forsvarende verdensmester Mads Pedersen og Søren Kragh Andersen stiller ikke til start.
Der er naturligvis en stribe øvrige ryttere, som man også kan have forventninger til. Blandt disse er Michael Woods (Canada), Marc Hirschi (Schweiz), Alejandro Valverde (Spanien), Michal Kwiatkowski (Polen), Tom Pidcock (Storbritannien), Diego Ulissi (Italien) og Maximilian Schachmann (Tyskland). Den italienske veteran Vincenzo Nibali vil uden tvivl også forsøge sig på stigningerne.
Kommentarer