EM mikkel beck interview JENS NOERGAARD LARSEN / SCANPIX DENMARK / AFP

Eksklusivt EM interview med Mikkel Beck

TVsporten har snakket med Mikkel Beck om hvordan Kasper Hjulmand tager fejl om ‘fiasko’ og bør gå af, hvis Danmark ikke kvalificerer sig. 1992-triumf bliver også nævnt og Danmarks EM chancer mod Tyskland.


Mikkel Beck, der spillede ved EM 1996 og EM 2000, fortalte til TVSporten.dk, at Michael Laudrup er den største danske fodboldspiller nogensinde, foran Peter Schmeichel. Han mener også, at Matt O’Riley er for god til Celtic og burde have været udtaget til truppen. Og han mistænker, at topklubber i Premier League vil have øjnene rettet mod Morten Hjulmand.


I forberedelsen mod Tyskland så træner Danmark på kampbanen. Giver det dem en stor fordel?

MB: “Jeg ved ikke, hvor mange træninger de har haft på den bane. Det er et stort stadion i München, fantastisk og ser ud til at have en god bane. Det kan være en fordel at træne mindst én gang på underlaget før du spiller.

“Herefter ved du, hvilke knopper du har brug for, om det er glat eller ej. Vi så mange af de danske og engelske spillere glide meget. Jeg var lidt overrasket over det. Det så ikke ud til, at nogen af dem havde trænet på den før.”

Hvis Danmark slutter som nummer to, skal de spille mod Tyskland. Hvad forudser du for det?

MB: “Før Schweiz, ville jeg have sagt, at det vil være meget svært for Danmark at slå Tyskland, og det vil det stadig være. Men jeg troede faktisk, at Schweiz var stærkere end Tyskland i søndags. De lignede kun et rigtig godt hold i anden halvleg med en reel nummer 9.

“Jeg tror, at Havertz oppe foran var et problem for dem, Tyskland spillede uden en nummer 9, så jeg tror, det er sandsynligt, at Julian Nagelsmann vil starte med Fullkrug fra begyndelsen i næste kamp. Det bliver hårdt, du er oppe mod værterne med stor støtte.

“De ville være de store favoritter, men nogle gange spiller Danmark bedre, når de ikke er favoritter. Det bliver hårdt for begge hold. Det er svært at forudsige en score. Jeg håber, Danmark vil klare sig igennem med en 1-0 sejr.

“Jeg håber, det vil ske, men jeg tror, det er mere sandsynligt at det blive uafgjort, så ser vi, hvad der sker i ekstra tid. Jeg synes, tyskerne så lidt trætte ud og spillede med de præcis samme 11, de spillede med sidste gang.”

Kasper Hjulmand sagde, at det ikke ville være en fiasko, hvis Danmark ikke kom ud af gruppen. Er du enig?

MB: “Jeg tror, han forsøger at beskytte sig selv, fordi for mig ville det være en fiasko. Det er en god gruppe, men det er ikke en dødens gruppe. Tredjeplads hold kvalificerer sig. Dette er sandsynligvis den nemmeste gruppe nogensinde at komme igennem til næste runde, så for mig ville det være en stor fiasko.

“Det vil være meget svært for mig at se træner Hjulmand blive i jobbet, hvis vi ikke kvalificerer os videre.”

Hvor langt går England ved EM 2024?

MB: “Jeg tror, at England vil gå langt efter gruppespillet, selvom jeg var skuffet over dem mod Danmark. Der var noget galt, spillere spillede ude af position og der var nogle spillere på bænken som jeg ville have spillet i stedet.

“Kane scorede, men han spillede meget dybt tilbage, nogle gange endda på sin egen halvdel. Baseret på den kamp vil de ikke komme langt, men England er en stor fodboldnation, spillerne er vant til at spille store kampe, og de vil hæve deres niveau mod større modstandere.

“Jeg tror, Southgate tog fejl med Trent på midtbanen, han er ikke en midtbanespiller, selvom han har spillet der for Liverpool. Jeg tror ikke, det er hans rette position. Hvis han spiller, spiller han højreback, men jeg personligt syntes at Kyle Walker var en af de bedste spillere for England.

“Så jeg ville skifte ham ud med Mainoo måske. Det var mærkeligt at se Phil Foden ude af position på venstre side, han kom hele tiden centralt mod Danmark og så virkelig farlig ud. Du får ikke det bedste ud af ham på kanten. Jeg vil gerne se Anthony Gordon på kanten, eller Eberechi Eze. Gordon er en rigtig wing med fart, han kan komme forbi folk.

“Der er noget galt med at sætte en højrefodet på venstreback, jeg kan ikke tro, at England med det hold ikke kan finde en venstrefodet venstreback. Shaw er skadet. Det er ikke godt nok, at de ikke har en nummer to bag ham. Trippier havde ikke en dårlig kamp, men det er ikke godt for balancen, hvis du ikke har en venstreback, der kan overlappe og slå indlæg.

Hvem vinder denne turnering for dig?

MB: “Frankrig er mine favoritter, de har sådan et godt hold, og de kan næsten spille to forskellige hold, og de vil vinde med begge. Spanien er interessant, men jeg tror stadig, at England vil nå semifinalen sammen med Tyskland. Det ville være mine fire favoritter. “Men det afhænger af lodtrækningen.”

Hvem på dette nuværende danske hold vil tiltrække opmærksomheden fra top Premier League klubber?

MB: “Morten Hjulmand er blevet sat i forbindelse med Premier League-hold. Efter at have scoret mod England, skadede det heller ikke sine chancer. Mange af starterne spiller allerede i England.

“Schmeichel var der, selvom jeg ikke tror, han vil vende tilbage, med andre som Højbjerg allerede der. Men jeg tror, Hjulmand er et godt gæt. Der vil være nogle klubber, der kigger på ham og jeg tror, han vil koste en masse penge, så det vil ikke være nemt.”

Hvor god bliver Rasmus Højlund for Manchester United?

MB: “Højlund har brug for tid. Det er ikke det nemmeste tidspunkt for ham at være Manchester United-spiller. De vandt FA Cuppen, men sluttede som nummer 8, hvilket er dårligt. For unge spillere som ham, har du brug for at komme til en klub på et tidspunkt, hvor tingene går godt. Men han tilpasser sig stadig til Premier League og udvikler sig.

“Han havde en ok første sæson, det var acceptabelt, men i Manchester United, hvis du skal starte inde i kampe, har du brug for 20 plus mål  pr. sæson for at have en chance for at vinde ting. Deres rivaler har det, og det er det, der vinder dig 50-50 kampe, spillere der ser ud som om de scorer hver kamp.

“Han har ikke set ud som om han scorer hver kamp. Han ernved at vænner sig til alt i en klub med så meget pres. Tiden vil vise, hvor vigtig han vil blive.

Matt O’Riley er blevet sat i forbindelse med Atletico Madrid. Hvor god er han?

MB: “O’Riley havde ikke de bedste kampe, når han fik chancen, men når du ser på hans statistik, scorede han 18 mål for Celtic, hvilket er fænomenalt. Jeg er overrasket over, at Celtic stadig har ham, og også overrasket over, at han ikke kom i Danmarks trup. Vi har brug for mål, og vi scorer ikke nok.

“Jeg tror, han er en meget god spiller, og jeg vil blive overrasket, hvis han stadig er i Celtic efter denne sommer.”

Hvor rangerer Peter Schmeichel for dig blandt de største målmænd nogensinde?

MB: “Jeg var heldig nok til at spille med Peter Schmeichel, så jeg er i en god position til at bedømme ham. Jeg må sige, at han er bestemt en af de bedste, jeg nogensinde har set og spillet med, men jeg tror, han havde sådan en aura omkring sig.

“Han var så stor, med lange arme, det var svært at score mod ham. Jeg prøvede mange gange til træning. Han havde også den der vindende personlighed, så han havde alt, hvad du har brug for for at være en af de bedste, vi nogensinde har set. Han skal være i top 10, måske endda top 5 målmænd nogensinde.”

Hvem tror du er den største danske fodboldspiller nogensinde?

MB: “Hvem er den største danske fodboldspiller nogensinde? Jeg må gå med en, jeg kendte og spillede med selv, fordi det er svært for mig at bedømme spillere, jeg ikke spillede med. For mig er det Michael Laudrup. Han vandt så mange titler med de helt store store klubber og var en af de største spillere i Barcelona og Real Madrid nogensinde.

“At gå fra Barcelona til Real Madrid? Det burde egentlig ikke have været muligt, men han vandt stadig titler der også. Den betydning, han havde, var utrolig, han spillede også for Juventus og vandt titler der. Dengang var de de største klubber i verden.

“Han var så vigtig, scorede og satte mål op. Det var en privilegium at spille med ham og jeg så helt tæt på, hvor god han var.”

Hvad var din oplevelse med Thomas Gravesen? Han var kendt som en karakter

MB: “Da jeg spillede med Gravesen, havde vi en anden midtbanespiller ved navn Stig Tøfting. De var store karakterer. De var også meget gode, meget aggressive og gode på bolden, men de havde også nogle forskellige karakteristika i forhold til andre.

“Thomas var en, der havde brug for meget opmærksomhed, han var altid midt i det hele, talte og jokede. Hans mund stoppede aldrig, men det var sådan, han var som en karakter, Han jokede meget, men når han spillede, jokede han ikke mere. Han var en meget god spiller og en af de bedste midtbanespillere i sin generation.

“Han fik en kontrakt i Real Madrid og meget få får chancen for at spille der, og bestemt meget få danske spillere. Jeg synes, han kan være meget stolt af, hvad han opnåede.

“Jeg kan ikke tænke på nogen som ham, der var aldrig et kedeligt øjeblik, han jokede og talte altid. Han var en enestående karakter.”

Hvor berømt er sejren i EM 1992? Er den på niveau med Englands sejr i 1966?

MB: “Vores sejr i 1992 er lige så berømt som Englands sejr i 1966. Det er den eneste gang, vi har vundet EM eller VM. Når det er den eneste, spiller det selvfølgelig en stor rolle i dansk fodbolds historie, ligesom det gør for England. Det var et af de øjeblikke, der ikke burde have været muligt, men det var det.

“Der var kun otte hold, der var to grupper, så en semifinale, så en finale. Det var bare de bedste hold, der var, der var ingen små fodboldnationer, og det var svært at vinde det dengang.

“Holdet var allerede taget på ferie, de lå på stranden, festede, havde det godt, og så fik de pludselig et opkald, der sagde, du skal være der om to dage, er du klar? Alle sagde nej, jeg er ikke klar, og så mødtes de bare og måtte få det bedste ud af det hurtigt. Men det hele kom bare sammen helt naturligt.

“Der var store stjerner før 92, men den store styrke ved det hold var holdet selv, selve gruppen af spillere. Alle kæmpede for hinanden. Det er aldrig nemt at spille mod et dansk hold. Alle kæmper for hinanden.”

Hvilken chance har dette Danmark for at efterligne succesen fra 1992?

MB: “Jeg ser 1992 som en enestående begivenhed, det sandsynligvis aldrig vil ske igen. Vi har mere eller mindre accepteret det, men vi drømmer altid. Når du har vist, at du kan vinde det én gang, ved du, at det kunne ske igen.

“Men vi ved også, at vi aldrig kommer til at være favoritterne, og alt skal være perfekt i fire uger for, at Danmark kan gå hen og vinde det en gang til. Det er usandsynligt, at det vil ske igen, men vi drømmer altid, så der er altid en mulighed.”

I den danske Superliga har FC Nordsjælland lige ansat en ny træner. Kan du se dem udfordre ligaen næste år?

MB: “Jeg tror ikke, FC Nordsjælland vil udfordre ligaen næste sæson, men jeg har sagt det mange gange før, og de er altid oppe i top tre eller fire. Men jeg tror, der er tre store hold i Danmark, der bliver stærkere og stærkere: Midtjylland, Brøndby og København.

“Alle er meget rige nu og kan gå ud og købe spillere uden for Danmark. De kunne endda bruge op til 10 millioner euro i transfergebyrer, som vi aldrig har set før, så jeg tror, det vil blive sværere og sværere for FC Nordsjælland med deres strategi med unge spillere, at give dem chancen. Det bliver kun sværere og sværere, men de har vundet det før, og de er altid et svært hold at spille imod.”

Hvem var din sværeste modstander?

MB: “Min sværeste modstander var Marcel Desailly. Jeg vil ikke sige, han var den eneste spiller, jeg følte, jeg ikke havde en chance mod, men uanset hvad jeg prøvede, var han altid et skridt foran. Han var stærk, hurtig, han sprang højt, han læste spillet utroligt godt. Det var enormt hårdt at spille mod ham.

“De havde også Frank Leboeuf i det samme Chelsea-forsvar. De to var utrolige sammen og de absolut sværeste at spille mod.”

Støtter du din gamle klub, Middlesbrough, til at blive forfremmet næste sæson?

MB: “Jeg hepper på Middlesbrough til at have en chance for oprykning. I det sidste år har de været oppe hver sæson, og i år missede de lige præcis playoffen, men de vil være der igen.

“De har et godt hold og en god træner, plus fantastiske tilhængere, der vil hjælpe holdet forhåbentlig med at vinde oprykning. Jeg håber for min gamle klub, at de vil rykker op. Det er der, klubben hører til.”

En anden af dine gamle klubber, Derby County, er blevet forfremmet til Championship. Kan de overleve?

MB: “Derby har ikke haft meget stabilitet de seneste år. Nu er de rykket op, men jeg ved, de har haft økonomiske problemer, og jeg har ingen idé om, hvilken slags Derby vi vil være vidne til denne sæson. Jeg håber det bedste for dem, da det er en af mine gamle klubber, og at de vil få noget stabilitet og blive oppe og bygge videre derfra.

“Forhåbentlig vil de snart kæmpe for oprykning. Det er en historisk klub, der burde være i Premier League. Penge spiller en stor rolle nu, så hvis økonomien ikke er i orden, er det svært at beholde dine bedste spillere og sammensætte et godt hold, der har en chance for at rykke op.”