Derby Dage: Old Firm

Old Firm er lig med religion, klasseforskelle og den evige kamp om titlen som er den største klub i Skotland. Alle disse faktorer spiller ind når de to storklubber fra Glasgow møder hinanden, og i skrivende stund har dette hændt hele 418 gange i historien. Men hvorfor er denne kamp så vigtig for skotterne, irerne, englænderne og ja endda i en hvis udstrækning dele af USA? Det er fordi de to klubber indeholder mere end blot fodbold. De er identiteter fra et polariseret område med oldgamle konflikter. Vi skal gøre vores bedste for at forklare hvorfor at denne kamp af mange anses som verdens største fodboldderby. Old Firm spilles denne uge, er du klar?

KAMPEN KAN SES PÅ TV3 SPORT & VIAPLAY KL. 16:00 D. 08-12-19

Rangers – en del af unionen!

Rangers fans har altid været store tilhængere af Storbritannien, altså det at være en del af det britiske, dette går hånd i hånd med det at tilhøre den protestantiske del af Glasgow. På samme tid hænger den protestantiske tro og filsofi tæt sammen med den skotske overklasse. Derfor har polariseringen i netop Skotland skabt gnidninger mellem de to grupper, da især mange Celtic-fans er tilhængere af at frigøre sig fra Storbritannien. Glasgow Rangers har hjemme på Ibrox Park som ligger i den vestlige del af Glasgow, og ses som den mere ”Posh” bydel, et engelsk udtryk som løst kan oversættes til ”finere”. Til den dag i dag er der stadigvæk et stort politisk tilhørsforhold til unionen, især efter den store folkeafstemning som blev afholdt i 2014.

Det britiske flag vejer højt hos Rangers

Celtic – de keltiske immigranter

Generelt set er den typiske celtic-fan typisk katolsk og tilhænger af at et selvstændigt Skotland, dvs. De distancerer sig fra at være britiske og ser sig selv som skotske – eller som det er tilfældet med det store Celtic-følgeskab fra Nordirland og Irland, så ser de ser sig selv som irske og med andre ord keltiske. Store dele af det østlige Glasgow, hvor Celtic FC har hjemme, er hjemsted for de mange irske immigranter som kom til byen under industrialiseringen. Det område hænger derfor også sammen med arbejderklassen og kampen mod den protestantiske overklasse. Mange celtic-fans føler sig snydte efter afstemningen i 2014 og kampen mellem de to grupperinger (Old Firm) er derfor stadig meget relevant.

Celtic anses for at have en af de stærkste fanorganisationer i verden

Kampen den dag i dag?

Old Firm har måske ikke de verdensberømte superstjerner som El Clásico, det er måske heller ikke så farverigt som El Superclásico, og det er måske ikke engang ligeså ondskabsfuldt som Derby delle Capitale eller Clássico dos Milhões, men det er bestemt det mest indflydelsesrige derby i verden. Rangers gik konkurs men blev genrejst og fansene fulgte med. I dag er det Celtic FC som må anses som det bedste hold, og Rangers som må kæ,pe for at følge med. Det har ikke altid været sådan, men omvendt. Efter afstemningen i 2014 har kampen bestemt ikke mistet sin glød, men blot mere benzin er hældt på bålet og den sportslige side er blot blevet bedre med tiden. Det anslås, at otte dødsfald fra 1996 til 2003 var direkte knyttet til kampe mellem Celtic og Rangers sammen med tusinder af overfald og arrestationer. En kompliceret kamp på og uden for banen, sammenflettet med forskellige politiske og religiøse undertoner. Er du klar til verdens måske mest specielle derby?

Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Firm

TVsporten forholder sig kritisk til vold både på og udenfor banen.