Photo by THOMAS SAMSON / AFP

Hvad betyder sport for dig?

Der er ikke nogen der ikke har lagt mærke til, at vi i denne tid oplever noget helt specielt, verden over er gaderne tomme, festerne er forbi og sport spilles ikke længere. Men hvad betyder sport for dig, og hvad tilfører sport til os alle? Sport er vel ikke blot en konkurrence, to parter imellem, det er sammenhold, drama og passion. Der er et ordsprog der siger; at man ikke ved hvad man har, før det forsvinder. Men hvad er sport for dig, og hvad betyder den i virkeligheden?

Sammenhold

Hele landes befolkning står bag deres hold og atleter, når nationers dygtigste folk drager ud i verden for at kæmpe for stolthed. Vi ser hvordan hele samfund, på trods af klasser, holdninger og geografiske begrænsninger igen og igen står sammen, specielt når 11 mænd springer rundt efter en bold hvert fjerde år til VM, EM og andre store turneringer.

Tag til eksempel Irak ved de asiatiske mesterskaber i 2007. Irak var plaget af ekstreme interne stridigheder, og var in princippet i krig, landet var polariseret. Holdet var tvunget til at træne, alt imens der var luftangreb i nærheden. Irak vandt mirakuløst mesterskabet og i en tid efter stod folket sammen og festede, hvilket resulterede i den mest fredelige tid landet havde set i lang tid.

I Danmark har vi vores sportsforeninger, et sted folk kan komme og være sociale, og stå sammen om en fælles interesse. Det betyder at børn og unge har et sted de kan puste ud, og have det sjovt med hinanden, alt imens de lærer værdier om sammenhold som de kan tage med sig hele livet.

Drama

Mange af de største øjeblikke i sport huskes for deres drama, og den spænding der kan opstå når en kamp er meget lige. Dramaet er det måske den største faktor, når folk drages til de store arrangementer og kampe, den følelse man får når man sidder på kanten af sæddet og ser sit hold kæmpe for sejren til det allersidste minut, eller når et kæmpe comeback sker for øjnene af dig. I Danmark har mange nok oplevet denne følelse, når vi ser vores håndboldhold kæmpe for sejren i de døende minutter og til sidst får set altafgørende mål.

Drama kan også være smertefuld. Vi mindes nok alle VM i 2014, Brasilien spillede på hjemmebane og var klart ét af de bedste hold, for ikke at nævne at de måske var de største favoritter. De nåede som bekendt hele vejen til semifinalen, og var ekstremt tæt på den finale hele folket ønskede sig. I semifinalen møder de et ekstremt stærkt tysk hold, kampen udvikler sig på en sådan måde at Tyskland banker lette mål ind, en efter en. Kampen ender 7 – 1 til tyskernes favør, og en hel nations drøm går i stykker på et øjeblik, alt imens de tårevædede brasilianske spillere forlader banen.

Passion

Verden er fyldt med folk der er ekstremt passionerede for sport, folk som lever og ånder for deres forening, sport eller hold. Weekend efter weekend ser vi folk samle sig på Europas stadions for at se deres hold spille, imens de forsøger at give dem den sidste energi de behøver for at vinde. Vi ser folk komme til deres holds kampe, hver gang, selvom de måske taber 9 udaf 10 gange. Folk løfter fanerne, synger sangene og bruger deres penge på at være en del af deres hold for enhver pris.

Især i fodboldens verden oplever man ekstremt passionerede fans, og til tider kammer passionen desværre også over. Folk kan miste deres sunde fornuft når deres elskede mandskaber spiller, men i manges tilfælde kommer kærligheden fra et oprigtigt sted. Hver gang der spilles VM, EM, OL eller en af de andre største turneringer kommer folk i tusindvis, bare for at støtte deres elskede hold.

Hvad betyder sport for dig?

Sport har en individuel betydning for alle mennesker, men hvad den betyder for dig, og hvad du savner mest i dens fravær, er op til dig.

Se historien om Iraks sejr i 2007