De største cykeltransfers 2021
Årsskiftet betyder altid, at flere ryttere skal starte på deres nye hold. I år er naturligvis ingen undtagelse. I år er det dog bemærkelsesværdigt, at flere af cykelsportens absolut største navne er blandt denne sæsons cykeltransfers.
Vi har taget et kig på de i vores optik ti største cykeltransfers, som vi i år skal vænne os til at se i nye trøjer, når vi igen skal have gang i noget cykling på tv.
Chris Froome
Fra INEOS Grenadiers til Israel Start-Up Nation
Sidste sæsons helt store transfernyhed var, at Chris Froome efter at have været med på Sky/Ineos siden holdets start i 2010 i denne sæson skal køre for Israel Start-Up Nation. Den nu 35-årige brites kontrakt lyder på et enkelt år.
Froome har ikke vundet et cykelløb, siden han vandt Giro d’Italia tilbage i 2018. Han havde som bekendt et alvorligt styrt i Critérium du Dauphiné i 2019, som satte ham ud af spillet i omkring et år.
Sidste sæson var Froome derfor langt fra sit tidligere niveau, hvilket hans 98. plads i Vueltaen vidner alt om. Han var for at sige det ligeud ikke i nærheden af at vinde et cykelløb, hvilket ikke var overraskende hans alvorlige skade taget i betragtning.
Derfor bliver denne sæson den store test i forhold til, om Chris Froome kan genfinde sit tidligere niveau. Hans store mål er naturligvis at vinde et femte Tour de France. Han kommer langt fra til at have samme kvalitet af hjælpere omkring sig, så det bliver en hård opgave for Froome. Til trods for det kan der ikke herske tvivl om, at dette er den absolut største blandt denne sæsons cykeltransfers.
Mark Cavendish
Fra Bahrain – Victorious til Deceuninck – Quick Step
Det var nok de færreste, som ikke selv var ved at knibe en tåre, da Mark Cavendish efter Gent-Wevelgem grædende fortalt, at det måske kunne blive hans sidste løb, da den daværende Bahrain – McLaren-rytter endnu ikke havde fremtiden på plads.
Deceuninck – Quick Step kom dog deres tidligere supersprinter til undsætning og tilbød the Manx Missile en kontrakt på et år. Cavendish havde ikke én eneste top ti placering i hele sidste sæson. Han lå ofte fornuftigt til i massespurterne, men han var aldrig i stand til at gøre det færdigt.
Vi skal tilbage til 3. etape af Dubai Tour 2018 for at finde 35-årige Cavs seneste sejr. Hvis der er ét hold, som har forstand på at vinde cykelløb er det dog belgiske Deceuninck – Quick Step. Cavendish genforenes også med sin gode ven Brian Holm, som er sportsdirektør på holdet.
Marc Hirschi
Fra Team DSM til UAE-Team Emirates
Dere er også cykeltransfers, som ikke en realitet før efter nytår. Denne sæsonens store eksempel på dette er Marc Hirschi. Pludselig meldte Team DSM (tidligere Team Sunweb) nemlig ud, at sidste sæsonens helt store profil havde forladt holdet med øjeblikkelig virkning.
Herefter begyndte rygterne naturligvis at florere omkring hans ny hold. Det skulle hurtigt vise sig at være UAE-Team Emirates. De har efter sigende været klar til at give Hirschi omkring 30 gange mere i løn i forhold til sidste sæson ifølge schweiziske Blick.
Hirschi vil formentlig få lov til at køre sin egen chance i klassikerne. Man må også antage, at han er hentet ind for at hjælpe Tadej Pogacar med at forsvare sin titel i Tour de France. Hirschi viste i netop sidste års Tour prøver på sine evner i det kuperede terræn.
Greg Van Avermaet
Fra CCC Team til AG2R Citroën Team
CCC Team måtte efter sidste sæson dreje nøglen om, da det ikke lykkedes at finde en ny sponsor. Det betød blandt andet, at holdets store stjerne Greg Van Avermaet blev tvunget til at søge nye græsgange. Her faldt valget på det traditionsrige franske hold AG2R, som nu har Citroën med som medsponsor.
Van Avermaet er efterhånden fyldt 35, og der også lidt længere mellem snapsene for den belgiske klassikerspecialist. Gennem de sidste tre sæsoner er det sammenlagt blot blevet til fem sejre – sidste år blev det til nul.
Belgieren er hentet ind på et tre års kontrakt, så AG2R har tiltro til ham. Hans store mål bliver som altid klassikerne, hvor AG2R har et ganske slagkraftigt hold, som også indeholder folk som Bob Jungels, Oliver Naesen og Benoit Cosnefroy.
Adam Yates
Fra Team BikeExchange til INEOS Grenadiers
Adam Yates er endnu en britisk profil, som har skiftet hold forud for 2021-sæsonen. Den 28 årige Yates har indtil nu kørt hele sin karriere på Team BikeExchange (tidligere Mitchelton-Scott) sammen med sin tvillingebror Simon. Nu er de to dog blevet adskilt.
Adam Yates havde sidste år en flot sæson, hvor han lagde ud med at vinde det forkortede UAE Tour. I Touren kørte han fire dage i den gule trøje og sluttede på en niendeplads.
INEOS har for alvor rustet op forud for denne sæson, så det skal blive interessant at se, hvilke muligheder Yates får på et hold, som også indkluderer Egan Bernal, Geraint Thomas, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart, Rohan Dennis, Pavel Sivakov, Daniel Felipe Martínez og Richie Porte.
Richie Porte
Fra Trek – Segafredo til INEOS Grenadiers
Netop Richie Porte er også ny mand på INEOS Grenadiers. Den 35 årige australier er vendt tilbage til holdet efter fem sæsoner hos BMC og seneste Trek – Segafredo. Sidste sæson overraskede Porte de fleste ved endelig at have en hel Grand Tour stort set uden uheld, hvilket kastede en flot tredjeplads i Touren af sig.
Porte har efter sigende affundet sig med, at det blev hans sidste Grand Tour, som kaptajn. Det er trods tredjepladsen også svært at se, at INEOS skulle vælge at satse på Porte med deres enorme arsenal af klassementsryttere og øvrige nye cykeltransfers in mente. Porte må dog stadig ventes at kunne køre sin egen chance i nogle af de kortere etapeløb.
Miguel Ángel López
Fra Astana Pro Team til Movistar Team
Til trods for at det blev til hele seks sæsoner på Astana, er Miguel Ángel López stadig blot 26 år gammel ved starten af 2021. Han har dog vurderet, at det er tid forandring og er skiftet til det spanske storhold Movistar.
López havde en udmærket sæson sidste år. Hans største resultat var sejren på Tourens 17. etape, som var en enorm bjergetape med mål i højderne på Col de la Loze. Her satte Superman López sine slovenske rivaler Primoz Roglic og Tadej Pogacar til vægs. I klassementet blev det dog til en lidt skuffende sjetteplads.
Det ventes, at López i år skal var kaptajn i Touren sammen med Enric Mas, som sidste år sluttede en placering bedre en colombianeren. Der har gennem de sidste år været traditioner for interne problemer på Movistar. Det skal derfor blive interessant at se, om López og Mas kan enes.
Romain Bardet
Fra AG2R Citroën Team til Team DSM
Efter intet mindre end ni år på AG2R har Romain Bardet valgt skifte til Team DSM (tidligere Team Sunweb). Det er en af de mere opsigtsvækkende cykeltrasfers, da de franske profiler ofte har det med at blive på franske hold.
Bardet har haft det svært gennem de sidste to år på AG2R. I sidste års Tour begyndte det dog at se fornuftigt ud, da han længe lå på en fjerdeplads, inden han måtte forlade Touren med en hjernerystelse.
Det skal blive interessant at se, om Bardet på Team DSM skal køre klassement eller efter etaper i Touren. Marc Hirschis skift vil formentlig gøre, at han får flere muligheder for at jagte sejre.
Fabio Aru
Fra UAE – Team Emirates til Team Qhubeka ASSOS
En anden af de opsigtsvækkende cykeltransfers er Fabio Arus skifte til sydafrikanske Team Qhubeka ASSOS. Den nu 30-årige Arus tre år på UAE – Team Emirates var mildt sagt ikke de bedste. Han var stort set konstant plaget af sygdom og skader og nåede aldrig sit tidligere niveau fra dagene på Astana.
Man skal således også tilbage til 2017 for at finde Arus seneste sejr, som var en fremragende sejr på toppen af La Planche des Belles Filles. Her var Aru som den eneste i stand til at køre fra Sky-toget. I samme Tour tilbragte han to dage i gult og sluttede på femtepladsen.
Sidste år måtte en fuldstændig udtømt Aru forlade Touren efter blot 9. etape, hvor han måtte opgive at følge feltet og kørte alene i 40 kilometer, inden han måtte opgive. Nu er det op til blandt andre Team Qhubeka ASSOS’ danske sportsdirektør Lars Michaelsen at hjælpe sicilianeren med at genfinde sit gamle niveau.
Michael Valgren
Fra Team Qhubeka ASSOS til EF Education – Nippo
Sidst men ikke mindst har vi også en dansker blandt de store cykeltransfers i form af Michael Valgrens skifte til EF Education – Nippo. Det kom aldrig rigtigt til at spille for den 28-årige nordjyde på holdet, som nu hedder Team Qhubeka ASSOS.
Valgren nåede ikke at vinde et cykelløb gennem sine to år på holdet. Begge gange var det som om, at danskeren først fandt topformen omkring sæsonens afslutning. Således blev det til to fantastiske VM-løb, hvor Valgren blev henholdsvis seks og 11.
På sit nye hold EF Education – Nippo bliver Valgren genforenet med Magnus Cort, som han tidligere har kørt med på Astana. Han får desuden også sin tidligere holdkammerat Matti Breschel som sportsdirektør.
Forhåbentlig får vi Valgren at se i klassikerne, hvor han må ventes at være tiltænkt en form for delt kaptajnrolle med ryttere som Alberto Bettiol, Magnus Cort og Jens Keukeleire.
Kommentarer