Paris-Nice – Optakt
Løbet mod Solen bliver vanen tro sæsonens første europæiske WorldTour-etapeløb. Derfor er det her, hvor flere af cykelsportens største stjerne for alvor starter sæsonen. Vi giver dig det fulde overblik over Paris-Nice 2021.
Se oversigten for cykelsport på TV og livestream
Paris-Nice 2021
Paris-Nice består af otte etaper, hvoraf den første starter i Saint-Cyr-l’École, som er en forstad til Paris. Løbet slutter en uge efter i vanlig stil i Nice med en etape, som har tradition for at være en dramatisk affære fyldt med angreb.
1. etape – Saint-Cyr-l’École – Saint-Cyr-l’École, 166 km
Første etape af Paris-Nice byder på en dag i udkanten af Paris, hvor det går op og ned det meste af dagen på en rundstrækning, som skal forceres to gange. Det betyder, at dagens to kategori 3-stigninger hver skal forceres to gange, hvilket nok skal skabe interesse for at komme i udbrud.
Etapens sidste 500 meter går let opad, hvilket kan få betydning for, hvem der kan blande sig i spurten. Det bør dog være sikkert, at vi få en spurt at se.
Dagens store favorit bliver Deceuninck-Quick Steps Sam Bennett, men han skal passe på folk som Arnaud Démare, Pascal Ackermann og Alexander Kristoff. Der er også mulighed for dansk succes i form af Mads Pedersen og Magnus Cort.
Læs mere om Paris Nice 1. etape på TV og livestream.
2. etape – Oinville-sur-Montcient – Amilly, 188 km
På 2. etape begynder løbet af bevæge sig sydpå. Her får sprinterne som de vil have det med blot en kategoriseret stigning, som kommer tidligt på etapen og et fladt opløb.
Rytterne som spurtede om det på første etape vil naturligvis være klar igen i dag. Denne etape passer lidt dårligere for typer som Magnus Cort og Michael Matthews, som godt kan lide et hårdt opløb. Sam Bennett, Michael Mørkøv og resten af Deceuninck-Quick Step vil igen være dem alle kigger på.
Læs mere om 2. etape af Paris Nice på TV og livestream.
3. etape, Gien – Gien, 14,4 km
På 3. etape skal rytterne ud på løbets eneste enkeltstart. Det bliver en kort sag på 14,4 kilometer. Den er overvejende flad med en rampe på 6,3 procent på de sidste 400 meter. Enkeltstarterne er altid vigtige i disse ugelange etapeløb, hvor få sekunder ofte skiller nummer et og to.
Favoritterne til at vinde enkeltstarten er folk som: Primoz Roglic, Victor Campenarts, Rohan Dennis, Maximilian Schachmann og Rémi Cavagna. Blandt danskerne kan vi håbe på, at Søren Kragh Andersen kan gentage sidste års bedrift. Her vandt han nemlig enkeltstarten i Paris-Nice.
Læs mere om 3. etape af Paris Nice på TV og livestream.
4. etape, Chalon-sur-Saône – Chiroubles, 187,5 km
På 4. etape bevæger løbet sig ned i Rhône-Alperne. Dermed får vi for første gang at se hvem af favoritterne, der har noget at skyde med på løbets første hårde afslutning.
Etapen slutter nemlig på kategori 1-stigningen Chiroubles. Den stiger med seks procent over sine 7,3 kilometer. Det er en meget ujævn stigning, hvor de hårdeste sektioner kommer på første halvdel.
Her skal vi se, om ryttere som Primoz Roglic, Tao Geogheghan Hart, Schachmann og Aleksandr Vlasov er, hvor de skal være.
Læs mere om 4. etape af Paris Nice på TV og livestream.
5. etape, Vienne – Bollène, 203 km
Løbets 5 etape bliver endnu en dag for sprinterne. Det bliver formentlig også den sidste. Derfor bliver har dagens udbrud ikke en chance. Hvis de heldige kan de holde sig foran feltet frem til dagens bjergspurt, hvorefter deres dag slutter.
Det bliver selvsagt alle the usual suspects, som vi får at se i spurten i dag. Michael Mørkøv skal arbejde for Bennet, mens Casper Pedersen og Søren Kragh kan få samme opgave for Cees Bol. Magnus Cort og Mads Pedersen må ventes at være mere fire til at køre deres egen chance på henholdsvis EF Education – Nippo og Trek – Segafredo.
Læs mere om 5. etape af Paris Nice på TV og livestream.
6. etape, Brignoles – Biot, 202,5 km
Denne etape kan blive en god dag for dem, som har tabt tid og ikke længere er til fare i klassementet. Det kan set med danske øjne være en mand som Søren Kragh. Det mest sandsynlige er, at klassementsrytterne vil spare på kræfterne inden løbets to hårde sidste etaper.
Der er få hurtige folk, som kan gøre sig forhåbninger om et resultat i dag, hvis alt flasker sig. Det vil være ryttere som Michael Matthews, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli og danske Magnus Cort.
Læs mere om 6. etape af Paris Nice på TV og livestream.
7. etape – Nice – Valdeblore la Colmiane, 166,5 km
Løbet er nået til Nice og nærmer sig sin afgørelse. Det er tredje gang på fire år, at næstsidste etape slutter på Valdeblore La Colmiane. I løbet af de sidste fire år har Simon Yates og Nairo Quintana vundet på stigningen. Finalebjerget ligger ret stabilt på omkring de syv procent, og vinden bliver som altid en vigtig faktor.
Ingen af de to herrer er dog med i år. Til gengæld kan vi se frem til et slag mellem navne som Roglic, Porte, Geoghegan Hart, Poels, Vlasov, Gaudu, Barguil og Benoot.
Læs mere om 7. etape af Paris Nice på TV og livestream.
8. etape – Nice – Nice
Den traditionsrige 8. etape af Paris-Nice har ofte været et festfyrværkeri af angreb hvor der er blevet vendt op ned på klassementet. Sidste år blev den desværre aflyst, men nu er den tilbage.
Vi kan komme til at se angreb allerede på Cote de Peille. De efterfølgende Col d’Èze og Col des Quatre Chemins indbyder også til offensiv kørsel. Derefter plejer vi at se hæsblæsende forfølgelsesløb mod målstregen i Nice. Tilbage i 2018 rykkede Movistars Marc Soler fra sjette- til førstepladsen efter denne etape.
Læs mere om 8. etape af Paris Nice på TV og livestream.
Favoritterne til at vinde Paris-Nice 2021
Her finder du vores bud på de fem største favoritter til at løbe med sejren i dette års Paris-Nice.
Primoz Roglic – Jumbo-Visma
Sidste års vinder af Vuelta a Espana og Liege-Bastogne-Liege er ikke overraskende den store favorit til at løbe med sejren. Enkeltstarten taler til Roglic fordel, men han mestrer også bjergene og kan desuden spurte om sejren i ret så store grupper.
Roglic er bundstabil og har således ikke gennemført et etapeløb uden at slutte på podiet siden Tour de France 2018. Han har desuden et par stærke folk til at hjælpe sig i bjergene i form af Steven Kruijswijk, George Bennett og Sam Oomen.
Tao Geoghegan Hart – Ineos Grenadiers
Vi har også sidste års overraskende vinder af Giro d’Italia, Tao Geoghegan Hart, til start. Den 25-årige englænder viste fin form i Tour des Alpes, hvor han blev nummer ti.
Geoghegan Hart har ligesom Roglic et stærkt hold i ryggen. Rohan Dennis havde en stor aktie i Geoghegan Harts Giro-sejr og kan komme i spil som kaptajn, hvis Geoghegan Hart ikke har benene. De nye folk på holdet Richie Porte og Laurens De Plus bliver også vigtige.
Aleksandr Vlasov
Astanas 24-årige russer Aleksandr Vlasov fik sit helt store gennembrud i sidste sæson. Her vandt han blandt andet det store italienske endagsløb Giro dell’Emilia. Han sluttede også på tredjepladsen i Lombardiet Rundt, som blev vundet af hans kaptajn Jakob Fuglsang.
Vlasovs problem i Paris-Nice kan meget vel blive enkeltstarten, hvor han formentlig vil tabe en del tid til Roglic. Derfor kan vi meget vel komme til at se ham i offensiven på løbet sidste etaper. Han kommer også med et stærkt hold bestående af ryttere som Ion Izagirre, Omar Fraile, Alexey Lutsenko og Luis León Sánchez.
Maximilian Schachmann
Sidste års vinder Maximilian Schachmann er også til start i dette års løb. Den 27-årige tysker kørte sig dengang i førertrøjen allerede på første etape, som han vandt foran belgierne Dylan Teuns og Tiesj Benoot. Han kørte en fremragende enkeltstart, hvor han med sin andenplads efter Søren Kragh tog et stort skridt mod den samlede sjer.
Dermed er Schachmann en af de få, som formentlig ikke vil tabe meget tid til Roglic på den korte enkeltstart. Sidste år havde han dog problemer på sidste etape til Valdeblore La Colmaine, hvor han tabte 12 sekunder til Tiesj Benoot.
Tiesj Benoot
Netop Tiesj Benoot er også en mand, som må ventes at kunne gøre sig gældende i år. Team DSM-rytteren vil tabe tid på enkeltstarten, men han viste sidste år, at han ikke er bange for at blæse til angreb for at vinde det tabte tilbage.
Team DSM kommer med et stærkt hold, hvor ryttere som Jai Hindley og Søren Kragh Andersen også vil kunne gøre sig gældende, når det bliver hårdt.
Løbets danskere
Det ser i skrivende stund ud til, at vi får fire danskere til start i Paris-Nice 2021. vi har skrevet lidt om hver af dem, og hvad vi kan vente os af dem i løbet af ugen.
Søren Kragh Andersen, Team DSM
I sidste års dobbelte etapevinder i Tour de France tog dengang sæsonens første sejr i netop Paris-Nice, hvor han vandt løbets enkeltstart og sluttede på tiendepladsen. Hans opgave kan meget vel blive at hjælpe i bjergene og spurterne, men forhåbentlig kan han igen i år køre sin egen chance på enkeltstarten.
Casper Pedersen, Team DSM
Casper Pedersens rolle på Team DSM vil formentlig komme til at ligne den, som han havde under sidste års Tour de France. Her hjalp han også holdets sprinter Cees Bol.
Mads Pedersen, Trek – Segafredo
Man kan med danske briller håbe, at Mads Pedersen bliver manden, som Trek – Segafredo kommer til at satse på i spurterne. I så fald får han et par stærke hjælpere i form af Jasper Stuyven og Edward Theuns. I Touren var der ikke noget fast sprinterhierarki på holdet, men Mads Pedersens sejr i Kuurne-Bruxelles-Kuurne bør give ham en fordel.
Michael Mørkøv, Deceuninck – Quick Step
Michael Mørkøv har allerede kørt flere gode leadouts for Sam Bennett i denne sæson, hvor det blev til to etapesejre i UAE Tour. Nu får han samme opgave i Paris-Nice.
Kommentarer