Tour de France – Status på klassementet efter 1. uge
Tour-feltet er kommet gennem de første ni etaper. Dermed er det tid til en velfortjent hviledag. Vi tager et kig på, hvordan det ser ud i kampen om den gule trøje.
Tadej Pogacar
De sidste to års vinder var ikke overraskende den store forhåndsfavorit inden dette års løb. Det har han da også levet op til. Pogacar har nemlig kørt et så godt som fejlfrit løb.
Det startede med en flot tredjeplads på enkeltstarten i København. Mange havde regnet med, at han måske kunne presses på brostene. Her gik Pogacar dog selv i offensiven, mens Jumbo-Visma kæmpede med styrt og defekter.
Derefter fulgte etapesejre i Longwy og på La Super Planche des Belles Filles. Især sidstnævnte var imponerende, da Pogacar så ud til at blive slået af Jonas Vingegaard. Det lykkedes ham dog at sætte en flot spurt ind og slå danskeren.
Pogacars Tour er altså gået helt efter planen. Helt det samme kan man ikke sige om hans hold. De måtte kort inden Touren udskifte Matteo Trentin med Marc Hirschi, der tydeligvis mangler lidt for at være på sit normale høje niveau.
Derudover har man også måtte sige farvel til norske Vegard Starke Laengen. Det betyder en øge arbejdesbyrde til resten af holdet og især danske Mikkel Bjerg.
Bjergs start på Touren var lidt svingende, men danskeren lader til at være ved at finde topformen på det helt rigtige tidspunkt.
UAE-Team Emirates har ført meget i den første uge. Nu begynder bjergene for alvor, så det skal blive interessant at se, hvor hårdt det har taget på folk som Rafal Majka, Marc Soler, Brandon McNulty og George Bennett.
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard gik ind til hviledagen med et minus på 39 sekunder til Pogacar. På samme tidspunkt sidste år var han 5.32 efter.
Vingegaard har da også kørt et glimrende løb indtil nu. Nu går løbet da også ind i Alperne, som bør passe danskeren godt.
Det så som nævnt ud til, at Vingegaard var ved at få skovlen under Pogacar på La Super Planche des Belles Filles. Sloveneren tog en stor føring fra kilometermærket til opløbet. Her angreb Vingegaard og fik et hul på et par meter. Det endte dog med Vingegaards tredje andenplads på en Tour-etape – alle efter Pogacar.
Vingegaards måske bedste kort i kampen mod Pogacar er, at han har Touren vel nok bedste hold. Wout van Aert har været flyvende og har vundet to etaper og nærmest allerede sikret sig pointtrøjen.
Man kan spekulere i om, han til tider har brugt for mange kræfter. På den anden side er Jumbo-Visma nødt til at lade ham køre sin egen chance, hvis de skal holde deres vel nok største stjerne tilfreds.
Van Aerts succes i den første uge gør også, at han nu kan fokusere mere på at hjælpe Vingegaard og ikke skal tænke så meget over pointkonkurrencen
Udover van Aert har resten af holdet også gjort det godt. Især Nathan van Hooydonck har været en vigtig mand for Vingegaard i første uge. Tiesj Benoot har vist, at han er i noget nær sit livs form.
Nu går vi ind i Alperne, hvor Sepp Kuss og Steven Kruijswijk også for alvor skal trække i arbejdstøjet.
Hvad bliver Roglic’ rolle nu?
Alt har dog ikke været fryd og gammen på Jumbo-Visma. Man led nemlig et stort nederlag på 5. etape, da Vingegaards medkaptajn, Primoz Roglic, kolliderede med en halmballe.
I det styrt rev han skulderen af led men fik efterfølgende selv sat den på plads. Han endte dog med at tabe lidt over to minutter på Pogacar.
Roglic har efterfølgende udtalt, at han har store smerter i ryggen. Det til trods har han gjort det fint på de efterfølgende etaper. Han formåede sågar at blive nummer tre på La Super Planche des Belles Filles.
Hans tidstab gør dog, at Rolgic mister lidt af sin taktiske værdi. Hvis han skal spilles ud mod Pogacar, skal det nu ske længere fra mål end ellers planlagt. Der er dog endnu ingen grundt til, at han skal ofre sine chancer og agere trækdyr for Vingegaard. I hvert fald ikke så længe Kuss og Kruijswijk er godt kørende.
Geraint Thomas
Mange har en tendens til lidt at glemme INEOS Grenadiers i kampen om Tour-sejren. Man skal dog huske på, at briterne har vundet Touren syv gange siden 2012.
I 2018 gjorde de det med Geraint Thomas. Han ligner da også umiddelbart deres bedste bud på en seriøs vinderkandidat i år.
INEOS gik ind til Touren med Thomas, Daniel Martínez og Adam Yates som kaptajner. Martínez er dog ude af kampen, da han mistede omkring 15 minutter i klassementet på 9. etape.
Man har dog stadig Thomas, Yates og faktisk også unge Tom Pidcock, der ligger godt til. Pidcock kommer dog nok til at trække i arbejdstøjet.
Thomas har set stærkere ud end Yates i finalerne. Han bør også være den bedste af de to på den sidste enkeltstart. Derfor anser vi ham for at være INEOS’ bedste bud.
INEOS skal udnytte deres stærke hold, hvis de skal slå Pogacar og Vingegaard. Det kan ske på uventede tidspunkter – eventuelt i Massif Central, hvor de kan gøre brug af folk som Filippo Ganna og Dylan van Baarle.
David Gaudu
David Gaudu er det store franske håb i dette års Tour de France. Han tabte ikke uventet tid på den indledende enkeltstart. De 43 sekunder, som han var efter Pogacar var dog langt fra uventet.
Han kørte godt på brostensetapen og viste med sin tredjeplads på 6. etape, at han ikke er langsom i en spurt i en reduceret gruppe, som vi også så i Dauphiné.
I Dauphiné så vi dog også, hvorfor Gaudu ikke er blandt topfavoritterne. Topniveauet er nemlig højt, men han har også ofte en offday, hvor han taber klassementet på gulvet.
I Dauphiné var det sidste etape og i sidste års Tour smed han først halvandet minut på 9. etape og derefter tæt på 24 minutter på 11. etape på grund af sygdom.
Hvis Gaudu kan holde sig fri af sygdom og uheld, så bliver han dog spændende at følge. Han har er stærkt Groupama – FDJ-hold i ryggen med folk som Stefan Küng, Michael Storer, Kevin Geniets og Valentin Madouas. Derudover er der også Thibaut Pinot, som har en fri rolle, men også kan hjælpe til, hvis det skulle blive aktuelt.
Alperne bør ligge godt til Gaudu, og det bliver interessant at se, hvad han har at skyde med, når UAE, INEOS eller Jumbo-Visma lukker op.
Enric Mas
Enric Mas kørte ingen fantastisk prolog, da han satte omkring 50 sekunder til i forhold til Pogacar. Siden da har spanieren ikke gjort det store væsen af sig. Han har dog siddet præcis, hvor han skulle.
Nu kommer de store bjergetaper, hvor Mas og Movistar for alvor skal træde i karakter. Mas er uhyre stabil og har det med at blive bedre og bred i løbet af en Grand Tour. Han er tidligere blevet nummer to i Vueltaen to gange og har en femteplads som hidtil bedre resultat i Touren.
Det kan der meget vel blive lavet om på nu. Mas er en af de ryttere, som skal forsøge at lukrere på den store fokus, som UAE, INEOS og Jumbo-Visma har på hinanden.
En anden ting, som taler for Mas, er, at han har hele Movistar-holdet til rådighed. Det betyder stærke hjælpere som formstærke Carlos Verona, Gorka Izagirre, Gregor Mühlberger, Nelson Oliveira og Matteo Jorgenson.
Det er sandsynligvis ikke et hold, som man se føre i feltet. Derimod vil deres strategi være at sende folk i udbrud på bjergetaperne, som Mas kan bruge senere på etapen.
Det er dog svært at se Mas sætte folk som Vingegaard og Pogacar i bjergene. Hans stabilitet og normalt gode tredje uge gør ham dog til en realistisk podiekandidat.
Romain Bardet
Romain Bardet skulle som bekendt slet ikke have kørt Tour de France i år. Det ændrede sig dog, da han måtte forlade Giroen i utide på grund af sygdom. Det var en skam, da han endelig var begyndt at ligne sit gamle sig fra Tour-podiepladserne i 2016 og 2017.
Heldigvis lader det dog til, at Bardet igen har ramt god form i Touren. Han har i hvert fald indtil nu siddet, hvor han skulle og går ind til hviledagen på en sjetteplads. Han kørte tilmed flot på enkeltstarten, hvor han eksempelvis tog 11 sekunder på Enric Mas.
Ulempen for Bardet sammenlignet med konkurrenterne er dog, at hans hold et betydeligt ringere. Han vil ofte komme til at sidde alene i finaler, hvor konkurrenterne er mindst en hjælper med sig.
Derudover kan den ekstreme varme, som er varsel i anden uge og blive et problem. Bardet har nemlig tidligere haft problemer i netop høje temperaturer. Det så vi i dette års Giro. Det skete også i 2015, hvor han på 11. etape fik hedeslag og smed over otte minutter.
Aleksandr Vlasov
Der er naturligvis også ryttere, som er kommet knap så godt gennem første uge. Her tænker vi blandt andre på Aleksandr Vlasov.
Russeren var af mange spået gode chancer for at gå på podiet. Første uge udviklede sig dog til lidt af et mareridt for Bora-kaptajnen.
Styrt har gjort, at Vlasov ikke har været i stand til at vise sig fra sin bedste side. Han har dog med besværlighederne in mente begrænset tidstabet relativt godt. Han er “kun” under to minutter fra tredjepladsen.
Det hele afhænger af, om Vlasov kan bruge hviledagen til at restituere og blive klar til Alperne.
Ben O’Connor
Der var store forhåbninger til Ben O’Connor inden Touren. Han var stærkt kørende i Dauphiné, hvor det blev til en samlet trejdeplads.
Sidste års nummer fire har dog været forfulgt af uheld og har de sidste par etaper mest af alt lignet en mand, der mest af alt har lyst til at stå af.
Han gik ind til hviledagen med minus på omkring 50 minutter til Pogacar. Dermed handler det for ham udelukkende om, hvorvidt han kan komme sig og gå efter en etape.
Kommentarer