Bliv klogere på Ballon d’Or

For enhver fodboldspiller er Ballon d’Or en eftertragtede pris. Da fodbold som bekendt er en holdsport, er trofæer som tilfalder hele klubben eller landsholdet naturligvis vigtigst. At vinde Champions League eller VM er noget helt særligt.

Der er dog også individuelle priser for spillere, som har gjort sig bemærkede i løbet af kalenderåret.


Ballon d’Ors historie

Ballon d’Or blev opfundet i 1956 af magasinet France Football. Prisens historie er lang, og den har undervejs gennemgået en del ændringer gennem årene.

Frem til og med 2006 var det eksempelvis udelukkende sportsjournalister, som kunne stemme om vinderen af prisen. Efterfølgende har landstrænere og kaptajner for landshold også fået stemmeret.

En spiller som Pelé har aldrig vundet Ballon d’Or. Det skyldes, at prisen frem til 1994 var forbeholdt spillere fra Europa. Mellem 2010 og 2015 var prisen slået sammen med FIFA World Player prisen.

Allan Simonsen er den eneste danske vinder af prisen. Han løb med trofæet i 1977 foran stjerner som Kevin Keegan og Michel Platini. Simonsen blev desuden nummer tre i 1983 efter Platini og Kenny Dalglish. Derudover blev Preben Elkjær nummer to og tre i henholdsvis 1984 og 1985.


Mere end en Ballon d’Or

Der er naturligvis en del spillere, som har modtaget denne fornemme hæder. Der er dog blot ti spillere, som har vundet prisen mere end en gang. Vi vil nu tage et kig på, hvem disse ti er.


6.= Karl-Heinz Rummenigge – 2

En af de største angribere i tysk fodbolds historie sammen med Gerd Müller. Han huskes naturligvis primært for sin tid i Bayern, for hvem han spillede i 11 år og vandt to mesterskaber, to Europa Cupper og to pokaltriumfer. Han blev topscorer i Bundesligaen tre gange.

Med Vesttyskland lykkedes det ham at vinde EM i 1980. Han tilbragte også tre år af karrieren i Inter, inden denne blev sluttet af i schweiziske Servette.


6.= Alfredo Di Stéfano – 2

Den argentinsk fødte men senere spanske landsholdsspiller var en af 50’erne og 60’ernes største angribere. Efter at have tilbragt begyndelse på karrieren i Argentina og Colombia, rykkede Di Stéfano til Real Madrid, hvor han scorede over 300 mål og vandt Europa Cuppen hele fem gange på stribe.

Den dag i dag deler han fortsat rekorden for flest scorede mål (18) mod Barcelona med Cristiano Ronaldo (mere om ham senere).


6.= Kevin Keegan – 2

Denne højrewing var en af de største profiler i engelsk såvel som europæisk fodbold i 70’erne. Han tilbragte størstedelen af karrieren i England, hvor han optrådte flest gange for Liverpool med hvem han vandt tre mesterskaber, en Europa Cup og to UEFA Cupper.

Det bemærkelsesværdige er dog, at hans to Ballon d’Or-priser blev sikret, mens han spillede i tyske HSV, hvor succesen ikke var nær så stor og tabte en Europa Cup-finale til Nottingham Forest.


6.= Ronaldo – 2

Der er Cristiano Ronaldo, Ronaldinho og Ronaldo, men der er kun én af dem, som lyder kælenavnet “il Fenomeno.” Ronaldo er med garanti en af de mest ekstraordinære spillere i historien – til trods for hans alvorlige skader. Han talent var klart selv i en ung alder. Som 17-årig forlod han således Brasilien til fordel for hollandske PSV.

Han voldsomme fart og fantastiske boldberøring var en livsfarlig cocktail. Han var ikke bange for at optræde for rivaler af sine tidligere klubber og spillere således for både Barcelona og Real Madrid samt Inter og AC Milan. Ronaldo scorede mere end 400 mål og vandt Ballon d’Or i 1997 og 2002.


6.= Franz Beckenbauer – 2

Han bliver af mange anset for at have været den første moderne forsvarsspiller. Han tilbragte størstedelen af karrieren i Bayern München, hvor han naturligvis havde stor succes.

Han mangler intet på trofæhylden: fem tyske mesterskaber, europæiske trofæer og Intercontinenal Cuppen. Han vandt Ballon d’Or i 1972 og 1975.


3.= Marco van Basten – 3

‘Svanen fra Utrecht’ er en af de mest talentfulde og uheldige fodboldspillere gennem historien. Til trods for at han måtte forlade den store scene allerede som 28-årige, så lykkedes det Marco van Basten at skrive sig ind blandt fodboldens største legender.

Gennembruddet kom i Ajax. Derefter skiftede han til AC Milan, hvor han vandt alt, hvad der er værd at vinde. Derudover vandt han også EM med det hollandske landshold tilbage i 1988. Her scorede han efter af de bedste mål nogensinde i finalen mod Sovjetunionen.

Marco van Basten vandt Ballon d’Or i 1988, 1989 og 1992.


3.= Michel Platini – 3

Michel Platini tilbragte karrieren i tre forskellige klubber i form af Nancy, Saint-Étienne og naturligvis Juventus, hvor han vandt to mesterskaber, en Europa Cup og en Intercontinental Cup.

Han huserede på den offensive midtbane, hvorfra han bidrog med et stort antal mål. Platini vandt Ballon d’Or i 1983, 1984 og 1985. Han vandt EM med Frankrig i 1984, hvor han blandt andet scorede sejrsmålet i Frankrigs gruppekamp mod Danmark.


3.= Johan Cruyff – 3

Det er svært at definere Johan Cruyffs position på banen. Gennem tiden i Ajax og Holland, hvor totalfodbolden herskede var han nemlig her, der og alle vegne.

Med Ajax vandt han seks mesterskaber, tre Europa Cupper og en Intercontinental Cup plus Ballon d’Or i 1971, 1973 og 1974.

Han fortsatte karrieren i Barcelona, hvor strømmen af mål og sejre fortsatte for Cruyff frem til karrierestoppet i USA.


2. Cristiano Ronaldo – 5

Han er prototypen på den moderne fodboldspiller. Han er forrygende, når det kommer til styrke, fart og boldkontrol. Han er en nærmest ustoppelig angriber, som scorer mål på samlebånd i alle sine klubber samt på landsholdet.

Cristiano Ronaldo startede karrieren i Sporting, inden turen gik til Manchester United, hvor han var hentet ind som erstatning for selveste David Beckham. Her scorede han et hav af mål fra sin position på højrekanten.

Derefter sendte en monsterhandel Ronaldo til Real Madrid, hvor det væltede ind med mål og trofæer. Han vandt eksempelvis hele fem Ballon d’Or (2008, 2013, 2014, 2016 og 2017). Han har også vundet EM med Portugal.


1. Lionel Messi – 6

På førstepladsen finder vi Cristiano Ronaldos store rival gennem de sidste mange år – Lionel Messi. Deres fysik er meget forskellig, men de er begge fænomener, når det kommer til at lave mål.

Messi blev hentet til Barcelona i en alder af blot 13 år, og tog hele familien med sig fra Argentina. Han er som nævnt ikke bygget på samme måde, som Ronaldo, men det må man ikke lade sig narre af. Messi er bestemt en robust spiller, som fortsætter med at levere på en tårnhøjt niveau.

Det ville tage lang tid at remse alle Messis trofæer op, så vi nøjes med hans Ballon d’Or-triumfer. Her har den lille argentiner vundet i 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 og 2019.