(Photo by LEHTIKUVA / AFP)

De største Formel 1 rivaler

Formel 1 rivaler og dramaet der følger er en stor del af sporten, og snart er det igen tid til at se bilerne race side om side på baner spredt ud over hele vores klode. Der er noget helt specielt ved Formel 1, det er en sport der er som skabt for romantiske rivaliseringer. Det er kører mod kører, og de kommer tæt på hinanden, ikke blot på banen, men også i Paddocken. Så hvilke er de største Formel 1 rivaler nogensinde?

Formel 1 kan ses på Viaplay.dk


Nigel Mansell – Nelson Piquet

Her finder vi en klassisk historie om rivaliserende holdkammerater. Da han kom på Williams-holdet i 1986 som dobbelt verdensmester, antog Nelson Piquet, at han ville overtage rollen som nummer 1 på holdet. Hans holdkammerat, Nigel Mansell, havde dog andre ideer. Parret mislykkedes, både på og uden for banen, med Mansell, der fosøgte at vise sin dominans på holdet ved at køre så hurtigt som muligthvert løb. Bevidst om risikoen ved at miste sin status som sportensnummer 1, tyede Piquet til manipulation og fornærmelser under tv-interviews og i Paddocken. Spændingen mellem de to kørere kostede Williams mesterskabet det år. I 1988 skiftede Piquet til Lotus, efter Mansell slog ham på Silverstone, på mirkuløs vis, året før.

Mika Hakkinen – Michael Schumacher

Bare rolig., Schumacher havde mange forskellige rivaliseringer, men dette anses klart som den største af slagsen. Det er bestemt ikke den mest bitre rivalisering på vores liste, faktisk syntes parret at have nydt den sportslige rivaliserng. Begge føreres talent tvang begge til konsekvent at forbedre sig. De havde en åbenbar gensidig respekt for hinanden og delte deres synspunkter på deres intense måde, mens de var i paddocken, og trøstede hinanden i vanskelige øjeblikke. Det er vigtigt at huske at rivalisering kan komme i mange former.

Niki Lauda – James Hunt

Udødeliggjort i Ron Howards film, Rush. Drevet Hunt’s ego og delvis af Laudas beregnede lidenskab for at få succes, blev parret indesluttet i en kamp, der næsten ville dræbe dem. Lauda var fast besluttet på at slå Hunt på Nordschliefe og udvide sit forspring og skubbede sin bil for hårdt og og havde derfor et vildt uheld i sin Ferrari. Han blev den derefter ramt af en anden racer og det udløste en intens ildkugle. På mirakuløst vis overlevede Lauda, men blev efterladt med forfærdelige skader. Mens han lå på hospitalet, lukkede Hunt forspringet til sin rival. Det var dette, der tilsyneladende fik Lauda til at forlade hospitalet så hurtigt som muligt, ivrig efter at vende tilbage til banen og beholde hans forspring. Da mesterskabskampen nåede sit højdepunkt ved Fuji under svære vejrforhold, sagde Lauda berømt, at han ikke ville risikere hans liv med at køre i så dårligt vejr.

Hunt fortsatte med at vinde titlen, men dedikerede sejren til hans hårdeste rival på grund af hans beslutsomhed og lidenskab for sporten – “Ærligt talt, jeg ville vinde mesterskabet og følte, at jeg fortjente det. Men jeg føler også Niki fortjente mesterskabet – jeg ville bare ønske, at vi kunne have delt det. ”

Løs mere om filmen Rush her!

Ayrton Senna – Alain Prost

Var der virkelig nogen tvivl om sportens mest bemærkelsesværdige rivalisering? Ayrton Senna og Alain Prost’s bitre rivalisering. Ærkerivivaler i hele deres karriere. Senna blev drevet af hans lidenskab for sporten, idet han troede, at Gud konstant kiggede over ham og ville lede ham til sejr. Prost på den anden side fik et kælenavn ‘Professor’ d han ofte kun opnåede de point, han havde brug for, for at sikre, at han ville vinde titlen.

Parret kolliderede i Suzuka i 1989. Mens Prost trak sig tilbage på stedet og gik direkte til dommernes kontor, pressede Senna på ogvandt titlen. Senna blev imidlertid diskvalificeret efter at have forårsaget kollisionen og Prost fik overdraget titlen. Prost, der flyttede til Ferrari for den følgende sæson, fortsatte den intense rivalisering. I 1990 blev der foretaget en kopi af året før, hvor titelprogrammet også blev besluttet i Japan. Men denne gang tog Senna ingen chancer, han havde kun brug for at slå Prost for at kræve titlen, så ventede ikke engang til slutningen af det første hjørne, med at tage sin hævn fra året før. Disse 2 er klart de Formel 1 rivaler. Enig?

Formel 1 i TV

© TVsporten.dk – Motorsport i TV