(Photo by Ander GILLENEA / AFP)

En efterårssæson i himlen

Det vakte stor glæde blandt cykelsportsfans over hele verden, da ASO – organisationen bag verdens største og mest beundrede cykelløb, Tour de France – fornylig bekræftede, at årets udgave af det franske etapeløb ikke – som mange ellers havde frygtet – ville blive aflyst. Løbet er i stedet rykket frem til slutningen af august, hvor ruten forbliver den samme som oprindelig planlagt.

Løbet starter derfor i den sydøstlige kystby Nice den 29. august, mens den sidste spurt køres på Champs Élysées den 20. september. I samme forbindelse blev det oplyst, at både Giro d’Italia og Vuelta a Espana vil blive afholdt efter Tour de France og VM, der i den nye cykelkalender køres i Schweiz fra 20.-27. september. Det er med andre ord lagt op til en efterårssæson i himlen for cykelentusiaster.

Cykelodds i lange baner

De mange løb, som nu skal presses ind i efterårsmånederne, giver ud over en masse fantastisk cykling også en lang rækker muligheder for betting på alle de mange spændende løb. Med så mange løb på så kort tid kan der hurtigt vendes op og ned på det hele og pludselig gøre en underdog til favorit. Så har man sans for at spotte en stor overraskelse, kan de tætpakkede cykelmåneder blive rigtig gyldne.

I modsætning til mange andre sportsfans, der må se store begivenheder blive aflyst på stribe, får cykelfans stadig lov til at nyde årets helt store begivenhed, når Touren med et par måneders forsinkelse skydes i gang. Der bliver altså cykling i enorme mængder efter sommerferien, der nok skal få fyldt depoterne op hos de mange hungrende cykelfans.

Mads Pedersen i verdensmestertrøjen

Som dansk cykelfan er en af de helt store glæder ved, at Touren og de øvrige Grand Tours ikke blev aflyst, at vi får chancen for at Mads Pedersen køre rundt på de sydeuropæiske landeveje i den regnbuefarvede verdensmestertrøje, som han på flotteste vis vandt i det stjernebesatte felt ved verdensmesterskaberne i England i 2019.

Foruden verdensmesteren er der også mulighed for at se en stribe andre danske ryttere folde sig ud på de franske landeveje under Tour de France. Ryttere som Kasper Asgreen, Michael Mørkøv og Magnus Cort er blandt de ryttere, som danskerne kan gøre sig forhåbninger om gør en god figur i det prestigefyldte løb, der starter på dansk grund i København i 2022.

Derudover er der selvfølgelig den største danske stjerne af dem alle, nemlig Jakob Fuglsang. Astana kaptajnen har store ambitioner om at slutte i den absolutte top af klassementen i det franske løb, men kampen bliver hård. Chancerne for Fuglsang succes er derfor måske større i enten Giro d’Italia eller Vuelta a Espana senere på sæsonen.

Mange i spil som vinder

Da alle de store Grand Tours i Frankrig, Spanien og Italien køres inden for et forholdsvist kort tidsrum, kan det være svært at udpege en decideret favorit til de enkelte tours. Dog må man forvente, at den forsvarende Tour de France-vinder Egan Bernal fra det stærke Ineos hold er blandt de største favoritter til igen at stå øverst på podiet i Paris.

Den unge colombianer får dog kamp til stregen af især holdkammeraterne og tidligere vindere af Tour de France Geraint Thomas og Chris Froome samt den slovenske superstjerne Primoz Roglic.

Især i Spanien Rundt, der ligger sidst af de tre store etapeløb, kan man godt forvente, at løbet muligvis kan ende med en overraskende vinder. Det bliver nemlig svært for ryttere med ambitioner i klassementet at toppe formmæssigt med så kort mellemrum mellem løbene, når der samtidig også er en lang række andre løb i den tætpakkede kalender, inklusive VM, der har interesse for rytterne.