Optakt: Paris-Roubaix 2022
Efter blot lidt over et halvt år er det allerede tid til Paris-Roubaix 2022. Dette års løb køres den 17. april, da det måtte rykkes en uge på grund af valget i Frankrig.
Allerede dagen forinden er der dog action på de nordfranske brosten, når den anden udgave af Paris-Roubaix Femmes skal køres.
Læs mere om Paris-Roubaix på TV
Paris-Roubaix 2022 – Favoritterne
Vi får naturligvis flertallet af de helt store stjerner til start. Det største savn bliver sidste års vinder Sonny Colbrelli, som desværre er ude med hjerteproblemer.
En anden tidligere vinder, som nok heller ikke kommer til start er Peter Sagan, som ikke har været i stand til at genfinde topformen. Vi kan dog stadig få fire tidligere vindere til start i form af Niki Terpstra (2014), John Degenkolb (2015), Greg Van Avermaet (2017) og Philippe Gilbert (2019).
Vi kan derudover glæde os over at se flere flere af de helt store klassikerstjerner som Mathieu van der Poel, Stefan Küng samt danske favoritter som Kasper Asgreen og Mads Pedersen. Wout van Aerts har også få dage inden løbet meldt ud, at han deltager trods et nyligt overstået sygdomsforløb.
Mathieu van der Poel
Mange frygtede, at hollænderens vedvarende rygproblemer ville spolere hans forårssæson. Det har dog heldigvis langt fra været tilfældet.
Van der Poel blev nummer tre i Milano-Sanremo og vandt to store løb på stribe i form af Dwars door Vlaanderen, Flandern Rundt.
Derudover kommer han naturligvis med et stærkt hold til at støtte sig. Med sig ventes han at få folk som den tidligere toer i løbet Silvan Dillier, Tim Merlier og Gianni Vermeersch.
Dette er blot anden gang, at van der Poel kører Paris-Roubaix. Han blev nummer tre i sin debut sidste år. Hans fordel er naturligvis, at han er blandt de hurtigste af favoritterne.
Mads Pedersen
En af de få som er hurtigere end van der Poel er danske Mads Pedersen. Den tidligere verdensmester har gang i en god sæson med fire sejre i denne sæson – alle i Frankrig. Forhåbentlig henter han nummer fem på søndag.
Vi har nemlig aldrig tidligere haft en dansk vinder af Paris-Roubaix. Det tætteste vi kommer er Charles Meyers andenplads helt tilbage i første udgave i 1896. Den seneste danske top 10-placering kom i 2011, da Lars Bak blev nummer fem.
Der har været danskere blandt favoritterne de sidste par sæsoner, men Mads Pedersen og de øvrige har været voldsomt uheldige med styrt og defekter.
Mads Pedersen støttes som altid af sine belgiske Trek-Segafredo-holdkammerater Jasper Stuyven og Edward Theuns. Hvis Mads Pedersen kommer sikkert gennem Arenberg-skoven, så bliver det for alvor interessant set med danske øjne.
Wout van Aert/Christophe Laporte
Som nævnt var der en del uvished omkring van Aerts deltage i Paris-Roubaix 2022. Nu har holdet dog bekræftet, at han stiller til start. Hvis han er tilbage på toppen, så er han naturligvis blandt topfavoritterne, Hvis ikke så har Jumbo-Visma også andre muligheder.
Her tænker vi naturligvis først og fremmest på franske Christophe Laporte. Han har gang i sit livs forår med blandt andet andenpladser i E3 og Gent-Wevelgem.
Laporte er desuden også en mand, som besidder en fremragende spurt. Hvis han vinder, vil han være den første franske sejrherre siden Frédéric Guesdon for 25 år siden.
Han skal altså sammen med van Aert forsøge at køre en sejr hjem. Van Aert har holdt tre ugers ufrivillig løbspause, så det bliver interessant at se, om det har påvirket formen.
Kasper Asgreen
Kasper Asgreen er også et godt bud på dansk succes. Han har dog ligesom Mads Pedersen været plaget af uheld i sine tidligere deltagelser i løbet. Derfor er hans hidtil bedste resultat en 50. plads i sine to deltagelser.
Kasper Asgreen er dog endnu en rytter, som har været i god form i denne sæson. Hans flotte sjetteplads i Amstel Gold Race viser, at han er, hvor han skal være.
Det bliver interessant at se, om det også gør sig gældende for resten af Quick-Step-holdet. Det belgiske storhold plejer at være i overtal i finalerne i klassikerne, men i år har Asgreen ofte været mutters alene.
Derfor skal han håbe, at folk som Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Zdenek Stybar og Davide Ballerini rammer dagen.
Filippo Ganna
Dette er Filippo Gannas tredje Paris-Roubaix. I hans første var han over tidsgrænsen og i 2019 udgik han. Ganna har dog udviklet sig en del siden da, og i år er han da også blandt favoritterne.
Den italienske tempokonge har vundet tre enkeltstarter i år. Derudover har hans INEOS Grenadiers-hold haft et godt forår med en andenplads til Dylan van Baarle i Flandern Rundt og senest sejren til Michal Kwiatkowski i Amstel.
Netop holdets styrke kan også blive nøglen, hvis Ganna skal vinde. Med stærke ryttere som Magnus Sheffield, Ben Turner, Dylan van Baarle og Michał Kwiatkowski kan de meget vel være i overtal i finalen. De kan angribe på skift og håbe, at de øvrige favoritter ikke kan blive enige.
Outsiderne til Paris-Roubaix 2022
Der er naturligvis også en stribe andre ryttere foruden de ovennævnte, som også kan og vil gøre sig gældende på søndag.
Blandt disse finder vi Stefan Küng. Den yderst stabile schweizer har i år kørte top ti-placeringer hjem i E3, Dwars door Vlaanderen, Flandern Rundt og Amstel. Hans problem er dog, at han ikke har de store muligheder i en spurs, så han skal gerne alene til velodromen.
Det gælder ikke nødvendigvis norske Alexander Kristoff, der som bekendt er ganske hurtig. Han viste dog forleden i Scheldeprijs, at han også kan vinde alene.
Vi har også tyske Nils Politt, som skal forsøge at vinde for BORA – hansgrohe. Han har tidligere imponeret med en andenplads i 2019, da Gilbert slog ham i spurten.
Derudover skal der også holdes øje med ryttere som Milano-Sanremo-vinderen Matej Mohoric, sidste års nummer to Floran Vermeersch og nummer to fra 2013 Sep Vanmarcke,
De tidligere vindere
Der er som nævnt også fire tidligere vindere af løbet, som ventes at deltage. TotalEnergies’ Niki Terpstra vandt i 2014, da han kørte alene over stregen. Den 37-årige hollænder har dog ikke leveret i klassikerne gennem de sidste par sæsoner, så spørgsmålet er, om ikke det franske hold primært satser på Anthony Turgis og Dries Van Gestel.
Der er også Team DSM’s John Degenkolb, der i 2015 vandt spurten i en gruppe seks mand, som kom til stregen sammen. Der har dog også været langt mellem snapsene for Degenkolb de sidste par sæsoner. Hans 18. plads i Flandern Rundt fra i år viser dog, at formen ikke er helt ved siden af.
Vinderen fra 2017, Greg Van Avermaet, kommer naturligvis også. Den rutinerede belgier har også sine bedste dage bag sig. Han plejer dog altid at sidde der i finalerne, selvom han ofte lige mangler det sidste for at være med, når tingene for alvor spidser til.
Sidst men ikke mindst er der også Philippe Gilbert, som har gang i sin afskedssæson. Den 39-årige belgier vandt som nævnt Paris-Roubaix i 2019. Alderen trykker naturligvis, men dette er et af de løb, hvor det betyder mindst.
De øvrige danskere
Den endelige startliste for Paris-Roubaix 2022 foreligger ikke i skrivende stund. Derfor ligger det heller ikke helt fast, hvilke andre danskere vi får til start.
Den danske mester Mads Würtz Schmidt fra Israel – Premier Tech er dog et godt bud. Han vandt juniorudgaven af løbet for ti år siden. Han vil være en mand, som vil gå benhårdt efter at komme i det tidlige udbrud, som kan give en billet til finalen.
Der er også Casper Pedersen (Team DSM, William Blume Levy, Lasse Norman Hansen (Uno-X,), Mikkel Bjerg (UAE-Team Emirates) og Mathias Norsgaard (Movistar Team). De vil alle ligesom Mads Würtz sælge deres sjæl for at komme i morgenudbruddet.
Paris-Roubaix 2022 – Ruten
Paris-Roubaix er et af løb, hvor der sker færrest ændringer på ruten. Det er heldigvis også tilfældet i år, hvor ruten strækker sig over 257,2 kilometer. I løbet af disse skal 30 nummererede pavéer forceres. Disse er som altid inddelt i sværhedsgrader.
Den mest ikoniske af disse er den legendariske Arenberg-skov. Det er her, at løbet for alvor bliver åbnet, og den store udskilning finder sted. En del af forklaringen er, at det er den pavée, hvor brostenene ligger dårligst. Derudover er der også mindre plads ud i siderne, hvilket gør, at man let kan blive fanget bag et styrt. Et styrt eller en defekt her kan betyde game over.
Derudover er der selvfølgelig også Carrefour de l’Arbre. Den kommer i den absolutte finale og er sidste mulighed for at for alvor at gøre en forskel. Pavéen strækker sig over 2,1 kilometer og kommer med 17 kilometer til mål.
Vejret for Paris Roubaix 2022
Sidste år fik vi det første våde Paris Roubaix i 19 år. Det var naturligvis noget, som fik enorm indflydelse på løbet og gjorde styrt langt mere sandsynlige.
De ryttere, som ikke brød sig om det oplevelse, kan i år glæde sig over, at der er udsigt til tørvejr og omkring 18 grader.
Paris-Roubaix 2022 på tv
Herrernes Paris-Roubaix 2022 vises som altid i sin fulde længde om søndagen. Det sker på TV2 såvel som Eurosport 1. Derudover kan løbet naturligvis også livestreames på TV2 Play, Discovery+ og Eurosport Player.
Kvindernes Paris-Roubaix sendes på TV2 Sport og Eurosport 1 om lørdagen og livestreames på TV2 Play, Discovery+ og Eurosport Player.
Kommentarer